PUUROT

MYSLI

3 dl tattarihiutaleita
3 dl kaurahiutaleita
1,5 dl tattarisuurimoita
1 dl haluamiasi siemeniä (esim. auringonkukan tai kurpitsan)
1,5 dl haluamiasi pähkinöitä (esim. pekaani tai cashew)
1 tl kanelia
0,75 tl kardemummaa
1,25 tl piparkakkumaustetta
3 rkl vaahterasiirappia
3-4 rkl rypsiöljyä
1,5 dl kuivattuja karpaloita

Sekoita kuivat aineet ja karkeasti rouhitut pähkinät keskenään.
Lisää joukkoon siirappi ja öljy ja sekoita hyvin.
Paahda uunissa 175 asteessa noin 20 min.
Sekoita mysliä pari kertaa paahtamisen aikana ja tarkkaile, ettei se pala.
Lisää jäähtyneen myslin joukkoon kuivatut karpalot pienittyinä tai kokonaisina.
Purkita.
Annoksesta tulee 3 pientä tai 2 isoa lasipurkkia.

MUSTAHERUKKA-TATTARIVISPIPUURO

12 dl vettä
0,5 tl suolaa
n. 2 dl mustaherukoita
2,5 dl tattarirouhetta
1-2 dl sokeria

Keitä vesi.
Lisää suola ja herukat.
Anna kiehua n. 5 min, kunnes marjat pehmenevät.
Vispaa sekaan rouhe ja keitä miedolla lämmöllä 15-20 min.
Lisää lopuksi sokeria maun mukaan.
Anna puuron jäähtyä kunnolla ja vispaa kuohkeaksi.

RAPARPERI-TATTARIVISPIPUURO

Raikas ja pumpulinen puuro maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.

1 l vettä
n. 4 raparperin vartta pienittynä
ripaus suolaa
2 dl tattarijauhoja
3/4 - 1 1/4 dl sokeria
(ripaus vaniljasokeria/kardemummaa oman maun mukaan, ei välttämätön)

Keitä raparperin palasia suolalla maustetussa, kiehuvassa vedessä.
Vispaa joukkoon tattarijauhot pienissä erissä, jotta ei syntyisi paakkuja.
Keitä vielä noin 10 min.
Siirrä kattila levyltä ja lisää sokeria maun mukaan. Samalla voit lisätä halutessasi vaniljasokeria tai kardemummaa.
Anna puuron jäähtyä kunnolla.
Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Puuro on parhaimmillaan jääkaappikylmänä.

TATTARIVISPIPUURO

1,5 l vettä
2,5 dl puolukkasurvosta
2,5 dl Keskisen myllyn tattarirouhetta
2 dl sokeria

Lisää marjasurvos sekä tattarirouhe kiehuvaan veteen. 
Keitä n. 15 min välillä sekoittaen ja mausta sokerilla. 
Puuro on löysää, mutta sakenee jäähtyessään. 
Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.


TATTARISUKLAAPUURO

1 l vettä
2-2,5 dl tattarijauhoja
1 dl (vajaa) sokeria
3-5 rkl aitoa kaakaota (maun mukaan)
1 tl vaniliinisokeria
ripaus suolaa

Sekoita kaikki kuivat aineet hyvin keskenään ja siivilöi kaakao joukkoon.
Kun vesi kiehuu, kaada jauhoseos ohuena nauhana veteen vispilällä hyvin vatkaten. Näin vältät jauhojen paakkuuntumisen.
Anna puuron kiehua pienellä lämmöllä vartin verran.
Sokerin määrää voit lisätä makusi mukaan, samoin kuin kuumaa vettä, jos haluat puurosta ohuempaa.
Kun puuro on valmista ja hieman jäähtynyttä, niin vispaa se kuohkeaksi sähkövatkaimella.

TATTARIPUURO TATTARIJAUHOISTA

1 litra vettä
2-2,5 dl tattarijauhoja
suolaa

Keitä vesi kiehuvaksi. 
Lisää veteen jauhot vispilän kanssa ohuena nauhana paakkuuntumisen estämiseksi. 
Anna pulpahdella miedolla lämmöllä n. 15-20 minuuttia tasaisella lastalla 
välillä pohjia myöten sekoittaen, ja puuro on valmista nautittavaksi. 
Voit lisätä joukkoon marjoja, jos haluat erilaista makua puuroon.


TATTARIUUNIPUURO

12 dl maitoa tai vettä
2 dl tattarisuurimoita
suolaa

Voitele uunivuoka ja mittaa aineet vuokaan, sekoita välillä.
Kypsennä uunissa 150 C:ssa n. 2 tuntia. 

TATTARISUURIMOPUURO KEITETTY

5 dl maitoa tai vettä
1 dl tattarisuurimoita
suolaa maun mukaan

Lisää suurimot kiehuvaan veteen.
Keitä noin 15-20 min.
Mausta suolalla.

Huomioi: puuro turpoaa jäähtyessään.

TATTARIAAMUPUURO

½ l vettä
2 dl tattarihiutaleita
suolaa

Sekoita hiutaleet kiehuvan veteen. 
Sammuta levy, mutta jatka sekoittamista kunnes puuro ei enää kuohahtele.
Peitä kannella ja anna hautua n. 5 min.