RUUAT

Lohipasta

1 l vettä
3,5 dl Keskisen myllyn tattarifusillia
150-200 g kylmäsavulohta
2 dl ruokakermaa

Keitä fusilleja runsaassa, suolalla maustetussa vedessä max. 2 min. 
Kaada kypsät fusillit lävikköön ja huuhtele vedellä. 
Kypsennä kylmäsavulohi paistinpannulla tilkassa ruokaöljyä. 
Kun kala on kypsynyt, kaada ruokakerma joukkoon ja anna hetki hautua. 
Lopuksi sekoita lohi-ruokakermaseos fusillien joukkoon ja herkullinen ateria on valmis nautittavaksi. 

Kirjolohipasta

1 l vettä
3,5 dl Keskisen myllyn tattarifusillia tai -makaronia
2 sipulia (keskikokoista)
300 g kirjolohisuikale (maustamaton)
1,5 dl creme bonjour –tuorejuustoa (tilli-sitruuna)

Keitä fusilleja runsaassa, suolalla maustetussa vedessä max. 2 min. 
Kaada kypsät fusillit lävikköön ja huuhtele vedellä.
Kuullota sipulit öljyssä. 
Lisää lohisuikaleet joukkoon ja kypsennä. 
Lisää tuorejuusto mukaan ja hauduttele hetki. 
Sekoita keitetty pasta ja kastike ja nauti.

Punasipuli-pekonipasta

1 l vettä
3,5 dl Keskisen myllyn tattarifusillia
2 kpl punasipulia
80-100 g savupekonia
2 rkl aurajuustoa 
2 dl ruokakermaa
mustapippuria

Keitä fusilleja runsaassa, suolalla maustetussa vedessä max. 2 min. 
Kaada kypsät fusillit lävikköön ja huuhtele vedellä.
Kuullota punasipulikuutiot ja pilkottu pekoni. 
Lisää aurajuusto ja ruokakerma. 
Mausta mustapippurilla. Hauduta hetki. 
Sekoita keitetty pasta ja punasipuliseos keskenään. 

Sieni-pekonitattaripasta

1 l vettä
3,5 dl Keskisen myllyn tattarifusillia tai -makaronia
240 g tatteja/kantarelleja tuoreena
100 g pekonia
mustapippuria
1 prk Valio Crea 3 sipulin ruokakermaa
suolaa maun mukaan

Keitä fusilleja runsaassa, suolalla maustetussa vedessä max. 2 min. 
Kaada kypsät fusillit lävikköön ja huuhtele vedellä.
Pilko sienet ja paista niin kauan, että neste on haihtunut. 
Lisää pilkottu pekoni sienten sekaan.
Ruskista pekoni ja sienet. 
Mausta mustapippurilla.
Lisää ruokakerma.
Sekoita keitetty pasta ja sieni-pekoniseos keskenään.

Kasvismakaronilaatikko

200 g tattarimakaronia
150 g kasvissuikaleita (pakaste)
suolaa
2,5 dl kolmen juuston ruokakermaa
3 dl ruokakermaa

Huom! Laita tattarimakaronit raakana vuokaan.
Levitä puolet makaroneista 1,5 l:n vuokaan.
Lisää kasvissuikaleet.
Mausta suolalla. Lisää loput makaronit.
Lisää ruokakermat.
Paista 200 C:ssa n. 35 min.
Lisää päälle 1,5 dl juustoraastetta.
Paista, kunnes juusto on sulanut ja saanut hiukan väriä.
Valmistusaika n. 1 h.

Kinkkumakaronilaatikko

200 g tattarimakaronia
120 g kinkkua suikaleina
1 sipuli
8 cm:n pätkä purjoa
suolaa

Juustokastike:
200 g sulatejuustoa
5,5 dl vettä


Huom! Laita tattarimakaronit raakana vuokaan.
Levitä puolet makaroneista 1,5 l:n vuokaan.
Lisää kinkku, silputtu sipuli, suikaloitu purjo sekä
hiukan suolaa makaronien päälle.
Levitä loput makaronit.
Sulata juusto kuumaan veteen ja kaada vuokaan niin,
että makaronit peittyvät.
Paista 200 C:ssa n. 45 min.

Jauhelihamakaronilaatikko

200 g tattarimakaronia
150 g jauhelihaa
1 sipuli
grillimaustetta
suolaa
2 munaa
6 dl maitoa


Huom! Laita tattarimakaronit raakana vuokaan.
Levitä puolet tattarimakaroneista 1,5 l:n vuokaan.
Lisää ruskistettu jauheliha, joka on maustettu suolalla ja grillimausteella,
sekä silputtu sipuli makaronien päälle.
Levitä loput makaroneista vuokaan.
Sekoita munat ja maito keskenään,
lisää seos vuokaan niin, että makaronit peittyvät.
Paista 200 C:ssa n. 45 min.
 

Jauheliha-tattarifusillikeitto

(5 annosta)
400 g jauhelihaa
1 pss (200 g) kuutioitua sipulia (pakaste)
1 l vettä
1 pss (200 g) keittojuureksia
2 rkl tomaattisosetta
suolaa
2 dl ruokakermaa
3,5 dl tattarifusilli

Ruskista jauheliha ja sipuli paistinpannulla.
Laita keittojuurekset kiehumaan veteen.
Lisää siihen ruskistettu jauheliha ja sipuli.
Keitä keittojuurekset kypsiksi.
Lisää tomaattisose, tattarimakaronit ja suola.
Keitä vielä n. 1 min. ja lisää lopuksi ruokakerma.
Valmistusaika n. 15 min.
Jauhelihan tilalla voi käyttää myös kanasuikaleita.

Kastikesuuruste

50 g voita
1,5 dl tattarijauhoja
n. 5 dl vettä
½ tl suolaa (tai maun mukaan)

Sulata voi paistinpannulla. 
Kun voi on sulanut, pienennä levyn tehoa hieman, lisää tattarijauhot ja sekoittele puulastalla. 
Anna kypsyä muutamia minuutteja, lisää vettä ja anna saostua kattilassa sekoitellen pienellä lämmöllä. 
Lisää vettä, jos kastike on mielestäsi liian paksua. 
Kun kastike on hetken miedolla lämmöllä pulpahdellut lisää joukkoon haluamasi lisuke (paistettu jauheliha, makkarakuutiot, nakkipalaset tms.) 
Tattari ei vehnäjauhon tavoin ruskistu, koska sen perusväri on jo ruskehtavaa, mutta ”ruskistaminen” pannulla tarvitaan kypsentämiseksi. Muuten tattarisuuruste valmistetaan normaalin kastikkeen tapaan.