KAURARESEPTIT

Kaura-juustotorttu

Pohja:

100 g voita
2,5 dl kaurahiutaleita
0,25 dl kaurajauhoja
0,25 dl perunajauhoja
1/2 tl suolaa
1 dl maitoa

Sekoita pohjan aineet keskenään ja painele piirakkavuoan pohjalle.
Paista 225 asteessa 15 min.

Täyte:

4 dl juustoraastetta
2,5 dl maitoa
1 kananmuna
Ripaus suolaa

Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä pohjan päälle.
Paista 225 asteessa vielä 20 min.

Kauralastut

125 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 dl rusinoita
1 1/2 dl perunajauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa

Sekoita kuivat aineet pehmeään voihin.
Lisää kerma.
Nostele taikinasta nokareita pellille.
Paista 200 asteessa vaalean ruskeiksi.

Kaurasuurimopannari

8 dl vettä
1/2 tl suolaa
3 dl kaurasuurimoita
5 dl maitoa
2 kananmunaa
1 dl tattarihiutaleita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl juoksevaa rasvaa/öljyä

Keitä kaurasuurimot suolalla maustetussa vedessä kypsiksi noin 20 min.
Anna kaurasuurimoiden hetken jäähtyä.
Sekoita maito ja kananmunat ja lisää seokseen kaurasuurimot.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen.
Lisää lopuksi juokseva rasva ja sekoita.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200 asteessa noin 45 min.

Kurpitsa-kaurapata

1 pieni myskikurpitsa (1 kg)
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa tai parsakaalia tai paprika
2 dl kaurasuurimoita
1,5 tl suolaa
1 rkl juustokuminaa
1,5 tl kurkumaa
ripaus mustapippuria
2 tlk kypsiä linssejä tai kikherneitä valutettuina ja huuhdeltuina
1 kasvisliemikuutio
3 dl vettä
4 dl appelsiinimehua

Kuori ja paloittele kurpitsa ja porkkanat noin parin sentin kokoisiksi paloiksi.
Paloittele kesäkurpitsa.
Sekoita kasvikset, kaurasuurimot, linssit/kikherneet ja mausteet isossa, öljytyssä uunivuoassa/padassa.
Liota kasvisliemikuutio veteen ja kaada se appelsiinimehun kanssa kasvisten päälle.
Peitä kannella tai foliolla ja paista 175 asteessa noin tunnin ajan.
Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista 200 asteessa vielä noin puoli tuntia, kunnes kaurasuurimot ovat kypsiä ja neste imeytynyt.

Lisäkekaura

Herkullinen kotimainen vaihtoehto riisille. 

0,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kaurasuurimoita

Laita kaurasuurimot kiehuvaan kasvisliemikuutiolla maustettuun veteen.
Keitä noin 20 min.
Valuta kaurasuurimot siivilän läpi.
Tarjoile esim. kastikkeen kanssa tai käytä salaatin pohjana.

Kaurahiutalepuuro

6 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa

Sekoita hiutaleet viileään, suolalla maustettuun veteen.
Jatka sekoittamista, kunnes puuro alkaa kiehumaan.
Pienennä lämpöä ja anna hautua hyvin, välillä sekoittaen.

Omenainen kaurasuurimopuuro

2 dl kaurasuurimoita
2 dl vettä
1/2 tl suolaa
n. 6 dl omenamehua
1 omena pieninä kuutioina

Liota kaurasuurimoita runsaassa vedessä yön yli tai noin 6 h.
Kiehauta vesi kattilassa.
Lisää suola ja valutetut suurimot.
Keitä kunnes vesi on pääosin haihtunut.
Sekoita joukkoon omenakuutiot ja omenamehu
Anna kiehua hiljalleen noin 45 min. kunnes omenat ja suurimot ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa mehua.
Tarjoile esim. kanelin tai vaniljakastikkeen kanssa lämpimänä tai jäähdytettynä.

Vinkki: suurimoiden liottaminen ei ole välttämätöntä. Jos keität puuron ilman liottamista, tarvitset nestettä noin litran ja keittoaika on noin 1 tunti.

Keskisen Myllyn kaurapiirakat

20 kpl

Täyte

2 dl vettä
2 dl Keskisen Myllyn kaurasuurimoita
n. 1 l vettä, maitoa tai kasvismaitoa
3/4-1 tl suolaa

Keitä ensin kaurasuurimopuuro. Kiehauta 2 dl vettä kattilassa ja lisää suurimot. 
Keitä kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin.
Lisää loppu neste parissa erässä puuroon. Puuro on valmista, kun se on hautunut noin tunnin ja nestettä on lisätty kaikkiaan 1 litra.
Mausta suolalla ja anna jäähtyä.

Kuori

1 dl kylmää vettä
1 dl kylmää kahvia 
1/2 tl suolaa
1/2 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
2 1/2 rkl rypsiöljyä
2 1/2 tl psylliumia
n. 3 dl tattarijauhoa

Tee kuoritaikina. Sekoita vesi, kahvi, suola, kaurahiutaleet, öljy ja psyllium hyvin kulhossa ja anna turvota reilut 5 min.
Lisää tattarijauhot n. 1 dl kerrallaan. Taikina irtoaa valmiina helposti kulhon reunoista ja on kimmoisaa.
Siirrä taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 20 yhtä suureen osaan. Kauli yksi osa kerrallaan ohueksi ja pyöreäksi.
Täytä kuoret noin 1 1/2 rkl:lla puuroa ja rypytä reunat.
Paista 225 asteessa noin 15-20 min.