RUUAT

Tattarikasvispata

2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 pss herne-maissi-paprikaa
1 paketti (290 g) valmiiksi liotettuja kikherneitä
1 1/4 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
0,5 tl chilijauhetta
ripaus mustapippuria
3 dl Keskisen Myllyn tattarisuurimoita
4-5 dl kuumaa kasvislientä (vettä + 1 liemikuutio)
1,5 rkl sitruunamehua
suolaa

Pieni sipulit ja porkkana palasiksi.
Kuullota sipulit isolla pannulla tilkassa öljyä.
Lisää porkkanat ja kuullota vielä hetki.
Kaada pannulle herne-maissi-paprika-pussi ja sekoita, kunnes ne sulavat.
Lisää valutetut ja huuhdellut kikherneet.
Mausta.
Sekoita suurimot joukkoon ja sekoittele, kunnes mausteet ovat levinneet tasaisesti.
Lisää kasvislientä noin 1 dl kerrallaan ja anna liemen imeytyä suurimoihin kunnolla ennen seuraavaa lisäystä.
Purista lopuksi joukkoon sitruunan mehu ja lisää suolaa maun mukaan.

Kasvis-tattaripihvit

500-600 g kasviksia tai juureksia sesongin mukaan (esim. porkkana, lanttu, palsternakka...)
3,5 - 4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1,5 dl Keskisen Myllyn tattarisuurimoita
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
ripaus mustapippuria
suolaa maun mukaan
1 tl kuivattuja yrttejä
1 tl kurkumaa

Pinnalle:
Keskisen Myllyn tattarirouhetta
rypsiöljyä

Kuori kasvikset ja pieni ne pieniksi palasiksi, jotta ne kypsyvät nopeammin.
Lisää kiehuvaan veteen kasviliemikuutio, kasvispalaset ja tattarisuurimot.
Keitä kasvikset ja suurimot kypsiksi noin 15 min. Lisää vettä tarvittaessa.
Siirrä kattila levyltä ja soseuta sauvasekoittimella. Massan ei tarvitse olla aivan sileää, kunhan kokonaisia kasvinpalasia ei ole joukossa.
Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli, auringonkukansiemenet, yrtit ja kurkuma.
Mausta vielä suolalla ja pippurilla makusi mukaan.
Nostele lusikalla kekoja pellille ja taputtele ne rouhetta apuna käyttäen pihveiksi.
Sivele pihvien pinta lopuksi öljyllä.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15-20 min, kunnes pihvit ovat saaneet kauniin värin.


Pinaattikeitto

2,5 rkl maidotonta margariinia/juoksevaa kasvisvalmistetta
1 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
8 dl kaura- tai muuta kasvismaitoa
1 dl kaura- tai muuta kasviskermaa
150 g pakastepinaattia
1 kpl kasvisliemikuutio
2-3 rkl kuivattua nokkosta jauheena
ripaus valko- ja mustapippuria
suolaa maun mukaan

Sulata rasva kattilassa.
Vispaa joukkoon tattarijauhot ja puolet kauramaidosta. 
Sekoita kunnes seos on tasaista ja kiehahtaa.
Lisää kattilaan loppu kauramaito, kaurakerma, pakastepinaatti ja kasvisliemikuutio.
Anna kiehua noin. 5 minuuttia välillä sekoittaen.
Mausta jauhetulla nokkosella ja pippureilla.
Nosta kattila levyltä ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa.

Nauti keiton seurana tattaripeltirieskaa!

Perunalaatikko

1 kg (8-10 kpl) perunoita
vettä
n. 0,5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
3 rkl siirappia
2-3 tl suolaa
n. 6 dl maitoa
50 g voita

Keitä perunat kuorineen suolattomasssa vedessä kypsiksi. Kuori kuumina ja soseuta.
Lisää soseeseen tattarijauhot ja anna seoksen seisoa lämpimässä paikassa 2-4 tuntia.
Sekoita soseeseen maito, sulatettu rasva ja mausteeet. 
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka hieman vajaaksi.
Paista noin 1,5 tuntia 150 asteisessa uunissa.

Porkkanalaatikko

1 dl Keskisen Myllyn tattarisuurimoita tai kaurasuurimoita 
1 dl vettä
4,5-5 dl kauramaitoa
1 kg porkkanasosetta
1 muna
1-1,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
2-3 tl siirappia

Kiehuta vesi kattilassa, huuhtele tattarisuurimot kylmällä vedellä ja lisää kattilaan. Keitä kunnes vesi on haihtunut.
Lisää kauramaito ja hauduta miedolla lämmöllä puuroksi noin 1 tunti.
Sekoita loput aineet puuroon ja kaada voideltuun uunivuokaan.
Ripottele pinnalle tattarirouhetta ja paista noin 1,5 tuntia 175 asteisessa uunissa.

Keväinen fetapasta

250 g Keskisen Myllyn kaurahärkäpapupastaa
1 pss valmis bernaisekastiketta
voita
nippu tuoretta parsaa
200 g fetaa
250 g kirsikkatomaatteja

Keitä pasta runsassuolaisessa vedessä.
Poista parsojen puiset kannat, kuori halutessasi ja paloittele parsa.
Valuta vesi pois kypsästä pastasta.
Lisää pastan joukkoon bernaiskastikkeen ohjeen mukainen määrä voita, pussillinen kastikeainetta ja sekoita huolella.
Lisää vesi bernaiskastikkeen ohjeen mukaisesti ja sekoita huolella. Pasta saattaa imeä vielä hieman nestettä, joten tarvittaessa lisää sitä hieman.
Lisää joukkoon loput raaka-aineet eli parsa, feta ja tomaatti.
Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehua vielä 2-3 min.
Koristeeksi sopii esimerkiksi kotimainen timjami.

Lohipasta

1 l vettä
3,5 dl Keskisen Myllyn tattarifusillia
150-200 g kylmäsavulohta
2 dl ruokakermaa

Keitä fusilleja runsaassa, suolalla maustetussa vedessä max. 2 min. 
Kaada kypsät fusillit lävikköön ja huuhtele vedellä. 
Kuumenna kylmäsavulohi paistinpannulla tilkassa ruokaöljyä. 
Kun kala on kypsynyt, kaada ruokakerma joukkoon ja anna hetki hautua. 
Lopuksi sekoita lohi-ruokakermaseos fusillien joukkoon ja herkullinen ateria on valmis nautittavaksi. 

Kirjolohipasta

1 l vettä
3,5 dl Keskisen Myllyn tattarifusillia tai -makaronia
2 sipulia (keskikokoista)
300 g kirjolohisuikale (maustamaton)
1,5 dl creme bonjour –tuorejuustoa (tilli-sitruuna)

Keitä fusilleja runsaassa, suolalla maustetussa vedessä max. 2 min. 
Kaada kypsät fusillit lävikköön ja huuhtele vedellä.
Kuullota sipulit öljyssä. 
Lisää lohisuikaleet joukkoon ja kypsennä. 
Lisää tuorejuusto mukaan ja hauduttele hetki. 
Sekoita keitetty pasta ja kastike ja nauti.

Punasipuli-pekonipasta

1 l vettä
3,5 dl Keskisen Myllyn tattarifusillia
2 kpl punasipulia
80-100 g savupekonia
2 rkl aurajuustoa 
2 dl ruokakermaa
mustapippuria

Keitä fusilleja runsaassa, suolalla maustetussa vedessä max. 2 min. 
Kaada kypsät fusillit lävikköön ja huuhtele vedellä.
Kuullota punasipulikuutiot ja pilkottu pekoni. 
Lisää aurajuusto ja ruokakerma. 
Mausta mustapippurilla. Hauduta hetki. 
Sekoita keitetty pasta ja punasipuliseos keskenään. 

Sieni-pekonitattaripasta

1 l vettä
3,5 dl Keskisen Myllyn tattarifusillia tai -makaronia
240 g sieniä (esim. kantarelleja) tuoreena
100 g pekonia
mustapippuria
1 prk (2,5 dl) 3 sipulin ruokakermaa
suolaa maun mukaan

Keitä fusilleja runsaassa, suolalla maustetussa vedessä max. 2 min. 
Kaada kypsät fusillit lävikköön ja huuhtele vedellä.
Pilko sienet ja paista niin kauan, että neste on haihtunut. 
Lisää pilkottu pekoni sienten sekaan.
Ruskista pekoni ja sienet. 
Mausta mustapippurilla.
Lisää ruokakerma.
Sekoita keitetty pasta ja sieni-pekoniseos keskenään.

Kasvismakaronilaatikko

200 g Keskisen Myllyn tattarifusillia
150 g kasvissuikaleita (pakaste)
suolaa
2,5 dl kolmen juuston ruokakermaa
3 dl ruokakermaa

Huom! Laita tattarimakaronit raakana vuokaan.
Levitä puolet makaroneista 1,5 l:n vuokaan.
Lisää kasvissuikaleet.
Mausta suolalla. Lisää loput makaronit.
Lisää ruokakermat.
Paista 200 C:ssa n. 35 min.
Lisää päälle 1,5 dl juustoraastetta.
Paista, kunnes juusto on sulanut ja saanut hiukan väriä.
Valmistusaika n. 1 h.

Kinkkumakaronilaatikko

200 g Keskisen Myllyn tattarifusillia
120 g kinkkua suikaleina
1 sipuli
8 cm:n pätkä purjoa
suolaa

Juustokastike:
200 g sulatejuustoa
5,5 dl vettä


Huom! Laita tattarimakaronit raakana vuokaan.
Levitä puolet makaroneista 1,5 l:n vuokaan.
Lisää kinkku, silputtu sipuli, suikaloitu purjo sekä
hiukan suolaa makaronien päälle.
Levitä loput makaronit.
Sulata juusto kuumaan veteen ja kaada vuokaan niin,
että makaronit peittyvät.
Paista 200 C:ssa n. 45 min.

Jauhelihamakaronilaatikko

200 g Keskisen Myllyn tattarifusillia
150 g jauhelihaa
1 sipuli
grillimaustetta
suolaa
2 munaa
6 dl maitoa


Huom! Laita tattarimakaronit raakana vuokaan.
Levitä puolet tattarifusilleista 1,5 l:n vuokaan.
Lisää ruskistettu jauheliha, joka on maustettu suolalla ja grillimausteella,
sekä silputtu sipuli makaronien päälle.
Levitä loput makaroneista vuokaan.
Sekoita munat ja maito keskenään,
lisää seos vuokaan niin, että makaronit peittyvät.
Paista 200 C:ssa n. 45 min.
 

Jauheliha-tattarifusillikeitto

(5 annosta)
400 g jauhelihaa
1 pss (200 g) kuutioitua sipulia (pakaste)
1 l vettä
1 pss (200 g) keittojuureksia
2 rkl tomaattisosetta
suolaa
2 dl ruokakermaa
3,5 dl Keskisen Myllyn tattarifusillia

Ruskista jauheliha ja sipuli paistinpannulla.
Laita keittojuurekset kiehumaan veteen.
Lisää siihen ruskistettu jauheliha ja sipuli.
Keitä keittojuurekset kypsiksi.
Lisää tomaattisose, tattarifusillit ja suola.
Keitä vielä n. 1 min. ja lisää lopuksi ruokakerma.
Valmistusaika n. 15 min.
Jauhelihan tilalla voi käyttää myös kanasuikaleita.

Kastikesuuruste

50 g voita
1,5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
n. 5 dl vettä
0,5 tl suolaa (tai maun mukaan)

Sulata voi paistinpannulla. 
Kun voi on sulanut, pienennä levyn tehoa hieman, lisää tattarijauhot ja sekoittele puulastalla. 
Anna kypsyä muutamia minuutteja, lisää vettä ja anna saostua kattilassa sekoitellen pienellä lämmöllä. 
Lisää vettä, jos kastike on mielestäsi liian paksua. 
Kun kastike on hetken miedolla lämmöllä pulpahdellut lisää joukkoon haluamasi lisuke (paistettu jauheliha, makkarakuutiot, nakkipalaset tms.) 
Tattari ei vehnäjauhon tavoin ruskistu, koska sen perusväri on jo ruskehtavaa, mutta ”ruskistaminen” pannulla tarvitaan kypsentämiseksi. Muuten tattarisuuruste valmistetaan normaalin kastikkeen tapaan.

Lisäketattari

Kotimainen vaihtoehto mm. riisille tai perunalle

0,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio tai suolaa maun mukaan
1 dl Keskisen Myllyn tattarisuurimoita

Laita tattarisuurimot kiehuvaan kasvisliemikuutiolla/suolalla maustettuun veteen.
Keitä miedolla lämmöllä noin 5-7 min.
Valuta tattarisuurimot siivilän läpi.
Tarjoile esim. kastikkeen kanssa tai käytä salaatin pohjana.