JÄLKIRUUAT

MYSLI

3 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
3 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
1,5 dl Keskisen Myllyn tattarisuurimoita
1 dl haluamiasi siemeniä (esim. auringonkukan tai kurpitsan)
1,5 dl haluamiasi pähkinöitä (esim. pekaani tai cashew)
1 tl kanelia
0,75 tl kardemummaa
1,25 tl piparkakkumaustetta
3 rkl vaahterasiirappia
3-4 rkl rypsiöljyä
1,5 dl kuivattuja karpaloita

Sekoita kuivat aineet ja karkeasti rouhitut pähkinät keskenään.
Lisää joukkoon siirappi ja öljy ja sekoita hyvin.
Paahda uunissa 175 asteessa noin 20 min.
Sekoita mysliä pari kertaa paahtamisen aikana ja tarkkaile, ettei se pala.
Lisää jäähtyneen myslin joukkoon kuivatut karpalot pienittyinä tai kokonaisina.
Purkita.
Annoksesta tulee 3 pientä tai 2 isoa lasipurkkia.

Kesäkurpitsapannari

1/2 kesäkurpitsa
5 dl vettä (tai maitoa tai kauramaitoa)
3/4 tl suolaa
1,5-2  rkl sokeria
2,5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja (osan voi korvata kaurajauhoilla)
1,25 tl leivinjauhetta
3 rkl rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.
Sekoita kesäkurpitsaraaste, vesi, suola ja sokeri keskenään.
Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi.
Lisää lopuksi rasva.
Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.
Paista 200 asteessa noin 40-50 min.

Vohvelit

3 dl maitoa tai kauramaitoa
2 kananmunaa
3/4 tl suolaa
2 rkl sokeria
3 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
2,5 rkl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl öljyä tai sulaa margariinia
2 dl vichyä (tuo vohveleihin rapsakkuutta)

Sekoita maito, kananmunat, suola ja sokeri kulhossa.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rasvan kanssa taikinaan.
Anna turvota noin puoli tuntia.
Sekoita vichy vasta juuri ennen paistoa.

Minipannarit

Ihanat, helpot, herkulliset arjen pelastajat. 
Gluteeniton, maidoton, munaton, vegaaninen

1,5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
0,5 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
0,5 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
0,5 tl suolaa
0,5 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
3/4 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1/4 dl (rypsi)öljyä tai juoksevaa margariinia
1 dl (kaura)maitoa
1 dl vichyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy, maito ja vichy kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota 20 min.

Paista pieniä pannareita paistinpannulla keskilämmöllä. Nauti esim. marjojen ja vaahterasiirapin kanssa.

Raparperipaistos

Rapisevan herkullinen paistos alkukesään.
Nauti vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa

4-5 raparperin vartta
0,5 dl fariinisokeria
2 dl kaurahiutaleita
2 dl tattarisuurimoita
0,5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
3/4 dl fariinisokeria
0,5 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl juoksevaa margariinia

Kuori ja pilko raparperin varret.
Voitele uunivuoka ja laita pilkotut raparperinvarret vuokaan.
Ripottele päälle fariinisokeri ja sekoita kevyesti.
Sekoita loput aineet astiassa ja kaada raparperien päälle.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Tattari-nokkospannari

Mehevä suolainen pannari nokkosella höystettynä.

n. 1 l tuoreita nokkosen lehtiä
5 dl vichy-vettä
2 kananmunaa
2 tl sokeria
0,5 -1 tl suolaa
2 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
1 tl psylliumia
0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Huuhdo nokkosen lehdet ja keitä niitä runsaassa vedessä pari minuuttia. Huuhtele nokkonen vielä kylmällä vedella ja hienonna.
Sekoita vichy ja munat keskenään, lisää sokeri ja suola sekä tattarihiutaleet, joihin on lisätty psylliumi.
Sekoita tasaiseksi.
Lisää taikinaan rasva ja hienonnettu nokkonen.
Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 25 min.

Herkkupannari tattarista

8 dl maitoa tai kauramaitoa
2 kananmunaa
2,5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
1,5 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 tl kardemummaa
1 dl sokeria
3/4 dl juoksevaa margariinia

Vispaa munat ja maito sekaisin kulhossa.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-maitoon.
Sekoita tasaiseksi.
Lisää rasva ja sekoita hyvin.
Anna turvota noin 1/2 tuntia.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Tattarisuurimoherkku

2 dl maustamatonta rahkaa
2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl marjoja tai hilloa tai omenasosetta tai ananasmurskaa
1 dl Keskisen Myllyn tattarisuurimoita
Sokeria maun mukaan

Sekoita aineet keskenään ja nauti jälkiruuaksi, välipalaksi ym.

Tattaripannari

7 dl maitoa
4 kananmunaa
1 dl perunajauhoa
3 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoa
3 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria (tai maun mukaan, tästä tulee suht. makeaa)
3 tl vaniljasokeria (tässäkin oman maun mukaan)
1 dl sulaa voita

Sulata voi kattilassa. 
Mittaa kuiva-aineet leivontakulhoon (perunajauhot siivilän lävitse, ettei jää paakkuja). 
Sekoita aineet keskenään. 
Mittaa toiseen astiaan maito ja kananmunat, ja pyöräytä vatkaimella tai käsin vatkaten sekaisin. 
Lisää munamaitoon kuiva-aineet hissukseen valuttaen ja samalla vatkaten. 
Viimeisenä lisää sula rasva. Anna turvota puolisen tuntia. 
Ota korkeareunaisempi uunipelti ja vuoraa se leivinpaperilla. 
Sekoita vielä kerran ennen kaatamista pellille. 
Paista 200 asteisessa uunissa n. puolisen tuntia. 
Pannari ruskistuu normaaliin tapaan. 
Herkuttele hillon, kermavaahdon tai jäätelön kera. 

Pannarista saa syksyisen lisäämällä päälle omenakuutioita, kanelia ja fariinisokeria ennen paistamista.