VILJELIJÄ

Tattari eli viljatatar (Fagopyrum esculentum) on tatarkasveihin kuuluva kasvi, jonka siemeniä käytetään ruoaksi. Se lasketaan yleensä viljaksi, vaikka se ei ole muiden viljojen lailla heinäkasvi vaan kaksisirkkainen. Kukkiva tattaripelto, joka röyhyää vaaleanpunaisen ja valkoisen sekaisena kukkamerenä, on todella kaunis.

Tattari on vaatimaton,kevyen maan kasvi. Se pitää hiekkaisesta tai hiesuisesta maaperästä. Kalin runsaus on erityisen tärkeää tattarille. Kasvina se on todella tehokas ottamaan juurillaan maasta tarvitsemansa ravinteet. Tattari tarvitsee typpeä noin 60 kg ja fosforia noin 10 kg hehtaaria kohden. Ravinteista 2/3 poistuu pähkyläsadon myötä ja 1/3 jää maahan. Mehevälehtisenä kasvina se on kuitenkin hyvin hallanarka. 

Satoisuus riippuu monesta tekijästä, kuten paikan lämpimyydestä, kukkimisen aikaisista sateista, oikeasta lannoituksesta, maaperän kunnosta, esikasvista ja pölyttäjien määrästä. Ristipölytteisenä se on riippuvainen pölyttävistä hyönteisistä, kuten kimalaisista, mehiläisistä ja mesipistiäisistä.


Oletko kiinnostunut tattarin viljelystä?

Haluatko lisätietoa aiheesta?

Keskisen Myllyn sopimusviljelijöiden sivuilta sitä löytyy .